Proiectul Centenarului

Proiectul Centenarului este un proiect elaborat de Primăria Sectorului 5, fiind cea mai mare dezvoltare urbană coordonată de o autoritate locală în ultimii 30 de ani în România - o suprafață construită de 1,6 milioane metri pătrați.

Situl este situat în București, la doar 4 km de centrul orașului. Acesta este deservit de linii de tramvai și de autobuz în zona de sud și de nord a sa și în vecinătatea magistralei 5 metroului din București. Propunerea ocupă o suprafață de 95,6 hectare și este deținută integral de Primăria Sectorului 5.

Proiectul Centenarului reprezintă o viziune de dezvoltare urbană pentru zona Antiaeriană, bazată pe durabilitate, densitate urbană medie, organizare compactă și funcțiuni mixte, pentru o nouă comunitate în dezvoltare. Noul cartier susține o dezvoltare policentrică care se concentrează pe un sistem inteligent de transport conectat la centrul orașului. De asemenea, viziunea este integrată în contextul actual prin extinderea infrastructurii, stabilirea centrelor de interes și crearea spațiilor publice pentru comunitate.

Masterplanul este proiectat pentru a găzdui 10.000 de locuințe, mai mult de 70.000 de mp de spații comerciale, 300.000 mp în clădiri de birouri, facilități educaționale (4 școli și 6 grădinițe), 480.000 mp verde (50% din teren). Alți 30.000 de metri pătrați sunt dedicați facilităților de sănătate.

Conceptul de bază își propune să integreze funcțiunile și facilitățile locuitorilor într-un sistem de patii verzi

În prima etapă, Primăria Sectorului 5 va realiza străzile principale și infrastructura urbană, rețeaua de transport public și zonele verzi. Viziunea cuprinde șase zone funcționale în care se află mai mult de 30.000 de locuitori:

1. Bulevardul Centenarului este o parte importantă care va completa inelul median al centrului orașului București, fiind o prioritate și include mai mult de 6.800 de apartamente, o varietate de funcții și mai mult de 100.000 de metri pătrați. Spațiul public adiacent bulevardului cuprinde zone de promenadă, activități diverse și pasaje subterane pietonale, pentru siguranța pietonilor.

2. Cartierul de afaceri este situat în zona de nord a sitului și reprezintă puterea economică a noului cartier, cu o suprafață de birouri și servicii de peste 300.000 mp, cu o ofertă de peste 28 000 de locuri de muncă. Este localizat la 1,00km de stația de metrou a viitoarei magistrale 5 și în imediata vecinătate a stațiilor de transport în comun de pe Bulevardul Centenarului, care face legatura cu restul capitalei.
3. Piata Centenarului ocupă 176.000 mp, fiind dedicate facilităților sanitare, educaționale și include o zona pietonală de 37.000 mp. Mai mult, zona a treia include spații publice moderne amenajate, zona de spectacole în aer liber și spații de recreere pentru locuitori. Espalanada este locul destinat comunității, care îmbină funcția comercială, culturală și facilitățile adiacente locuitorii, într-un cadru urban proiectat la scara umana.
4. Zona Sălii Polivalente are o suprafață de 130.000 mp, cu zone de antrenament, recreere și terenuri de sport și zone de antrenament în apropierea Sălii Polivalente. Aceasta are o capacitate de 5500 de locuri și o parcare 4500 de locuri de parcare.
5. Cea de-a cincea zonă (6,2 ha) cuprinde locuințelor sociale de tip A.N.L. și locuințelor colective, având o grădină publică de 2,6 ha adiacentă.
6. A șasea zonă este dedicată locuințelor individuale și colective, cu o suprafață de 15,8 ha.

.replace(".jpg", "")

Oportunități de investiții


Bucureștiul este capitala cu cea mai rapidă creștere în UE și a înregistrat o medie de creștere anuală mai rapidă între anii 2000 și 2015, pe care Singapore a înregistrat-o în perioada de expansiune economică rapidă (1965-1980). În 2015, Bucureștiul avea un PIB mai mare decât cel al celor șapte țări din UE (inclusiv Croația, Slovenia și Lituania) și avea un PIB pe cap de locuitor mai mare decât cel al Romei, Madridului, Berlinului, Lisabonei și Atenei. Acum, este unul dintre cele mai dinamice orașe din lume.

Aproximativ 4 milioane de persoane locuiesc la o distanță de o oră de București, iar aproximativ 50% din veniturile firmelor românești sunt generate în acest zona capitalei. Cu toate acestea, zona nu s-a dezvoltat în mod egal. Sectorul 5 este responsabil pentru 50% din viitoarele oportunități de dezvoltare, având un număr de avantaje competitive care îl fac una dintre cele mai atractive zone de investiții ale Bucureștiului, respectiv al României și al UE.

O serie de proiecte strategice de infrastructură conectivă sunt întreprinse în și în jurul Sectorului 5, ceea ce va face zona mai atractivă pentru investitori. Extinderea metroului în cartierul Drumul Taberei este aproape de a fi finalizată; este planificată o nouă centură de circulație interioară - Bulevardul Centenarului, parte a Proiectului Centenarului; primul inelul central de circulație al Bucureștiului va fi extins în zona de sud la patru benzi de circulație; un al doilea inel, respective centura capitalei, la standardul de autostrada, este planificat pentru dezvoltare în următorii ani, facilitând conectarea Sectorului 5 cu viitorul Aeroport Sud al Bucureștiului, anunțat de Guvernul României; două parcuri și alternative de transport ecologice sunt planificate în Sectorul 5, iar în apropierea sectorului 5 sunt planificate două sisteme de autobuze metropolitane rapide, fiind parte a Planului de Mobilitate Durabilă al Municipiului București.

Zona "Antiaeriană" - zona unde Proiectul Centenarului va fi elaborat print-un program de Parteneriat Public-Privat, este cea mai mare suprafață de teren din proprietatea publică, deținută de Primăria Sectorului 5. A fost o zonă militară, care acum este transferată autorității publice locale. Locația este la numai 11 minute cu mașina (4 km) de centrul orașului, se află localizată aproape de extinderea metroului din București, respectiv magistrala 5 și este deservită de linii de tramvai și de autobuz din nord și sud.

Zona "Măgurele" și Sectorul 5 al CBD, situată în partea de sud a sectorului 5, reprezintă două rezerve strategice de teren, în mare parte în proprietate privată, aproape de investiția de cercetare și dezvoltare de 0,5 miliarde de euro în infrastructura Măgurele Extreme Light - Componenta nucleară fizică - cea mai mare infrastructură laser din lume, reprezentând un domeniu în care se anticipează investiții strategice în infrastructuri de cercetare și dezvoltare și în companii inovatoare în următorii ani.

Fazele Proiectului


.replace(".jpg", "")

Localizare Proiect


Date de contact


SEDIU

Primăria Sectorului 5
Str. Fabrica de Chibrituri nr.9-11 București
Sector 5, 040554

DATE CONTACT

Telefon Principal: +40.729.722.972
Telefon Alternativ: +40.722.609.384
Email: office@bucharestcentenaryproject.ro

PROGRAMUL DE LUCRU

Luni - Vineri 8 am - 5 pm
Sambata - Duminica inchis

Formular de contact

Aveți nevoie de informații? Completați formularul de mai jos: